Jégcsapok veszélyei

A hőmérséklet ingása miatt, az olvadás és fagyás következményeként csúszós járdákra és veszélyesen lelógó, tetőről leeső jégcsapokra számíthatnak a gyalogosok.

A Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a jogszabályok szerint a veszélyes, lelógó jégcsapok okozta veszélyhelyzet elhárítása az ingatlan tulajdonosának felelőssége /A Polgári Törvénykönyvről szóló 1958. évi IV. törvény 352. § (1) bekezdése szerint az "épület egyes részeinek lehullásából vagy az épület hiányosságaiból másra háramló kárért az épület tulajdonosa felelős ..."/.
Ezen jogszabály alapján az épületek ereszcsatornáján, tetőszerkezetén megjelenő jégcsap okozta veszélyhelyzet elhárítása az ingatlan tulajdonosának felelőssége, nem a tűzoltóké. A jégcsapok eltávolítását a tulajdonosok végezzék, vagy végeztessék el, a nehezen hozzáférhető helyekről a tűzoltóság térítés ellenében végzi el a mentesítést.

A tulajdonos köteles továbbá a veszélyes hótömegekről és jégcsapokról a járókelőket figyelmeztetni, ugyanis akár gondatlanságból elkövetett emberöléssel is gyanusítható az, akinek házáról egy lehulló jégcsap halált okoz.
Az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek, árusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, az átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről, sózásáról, a jégcsapok eltávolításáról is a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

A Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a személyi sérülések és balesetek elkerülése érdekében kéri a járókelőket, hogy körültekintően közlekedjenek, és fokozottan figyeljenek környezetükre.