Beszámoló a Testvérvárosi találkozóról Berekfürdőn - 2013. július 24-29.

A 2011-ben létrehozott, Magyarországon egyedülálló "Testvérvárosi kapcsolatok a Kárpát-medencében és azon túl… " hattagú testvérvárosi szerződés tagjait (Zalakomár HU, Krasznahorkaváralja SK, Csíkszentkirály RO, Lukácsfalva SRB, Péterfalva UKR) hívta Berekfürdő község a hagyományosan július utolsó hetében megrendezendő testvérvárosi találkozóra, kiegészítve Zator (PL) településsel.

Az idei évben a vendéglátó, Berekfürdő település 19.000 Euro támogatást nyert az Európa a polgárokért programból a "Testvérvárosi kapcsolatok a Kárpát-medencében és azon túl… " találkozó megrendezésére, így az elnyert támogatásból finanszírozták a meghívott vendéget étkeztetését, elszállásolását és utazási költségeiket. A magyarországi és az Európai Unióhoz még nem csatlakozott testvértelepüléseket is vendégül látták Berekfürdőn, az önkormányzat saját költségén, így összesen 190 Európában élő polgár tölthetett hat napot Berekfürdőn.

Az elmúlt évek rendezvényeihez hasonlóan, az idei testvérvárosi találkozó folyamán is nagy hangsúlyt fektettek az európai identitástudat erősítésére, a közös értékekre, történelemre és kultúrára, így ezek a fiatalok számára rendezett vetélkedőkben éppúgy megjelentek, mint a közös önkormányzati ülés témájában vagy a mini konferencia témájában is. Különösen fontos a mai világban a toleranciára, mások elfogadására, a kölcsönös megértésre nevelés, így a találkozó programja biztosította a résztvevők és a látogatók számára, hogy megismerkedhessenek és tanulhassanak egymás kultúrájáról és hagyományairól és szokásairól. Erre jó lehetőség kínálkozott a testvértelepülések kulturális és gasztronómiai bemutatkozásai során, melyet minden nap nagyszámú látogató kísért figyelemmel. Az idei találkozó csúcspontja a Berekfürdő főterén, a Berek téren megrendezésre került Mátyás király díszkút átadási ünnepsége volt, ahol Varga Mihály, Magyarország nemzetgazdasági minisztere, Berekfürdő község országgyűlési képviselője adta át a testvértelepülések polgárai körében, a település lakosainak, az új köztéri alkotást. A másik nagy esemény "Kárpát-medence hangjai " zenés est volt, ahol hazai és a testvértelepülésekből érkezett, neves művészek léptek fel, nagyon nagy sikerrel. Az est sztárvendége Rúzsa Magdolna énekesnő volt, akinek koncertje nagyon sok érdeklődőt vonzott és maga is határon túli magyar származással büszkélkedhet.

A 2013. évben megrendezett találkozón Zalakomárt az Önkormányzat képviselő testület tagjain kívül a Művelődési Ház, Sorry Művészeti Csoportja képviselte. A gyerekek első alkalommal vettek részt a találkozón, ami nagy élményt jelentett nekik. Részt vettek a programok szinte mindegyikén. Nagy élmény volt a települések közötti szellemi és sportvetélkedő, a vasárnapi szentmise, ahol aktívan közreműködtek a szertartásban dalokkal és gitárkísérettel. Jó alkalom volt megismerkedni a többi településsel, megtekinteni a bemutatkozó programjukat. Felejthetetlen volt a gyermekeknek Rúzsa Magdi koncertje is. Jövőre újra találkozunk!
Zalakomárt képviselők: Varga Miklós, Varga Miklósné, Hatos Tibor, Hatos Tiborné, Marton József, Marton Józsefné, Szi-Márton János, Molnár Bianka, Csizmadia Zsolt, Horváth Kirsztina, Birkás Beáta, Lutor Katalin, Nagy Beáta, Opra Laura, Opra Rebeka, Perge Flóra, Szántó Réka, Szekrény József, Szekrény Roland, Szekrény Xavér, Szekrény Xénia, Tóth Csenge Fanni, Vajda Máté

A különböző nemzetek kulturális előadásainak megtekintése, a nemzeti ételek közös főzése, kóstolása Berekfürdő közös felfedezése ismét kitűnő alkalmat biztosított a kultúrák közötti párbeszédre, barátságok, ismeretségek kialakítására, elmélyítésére. A rendezvény programjai mindenki számára nyilvánosak voltak, így a helyi lakosok és turisták számára egyaránt vonzó programnak bizonyultak.

Fontosnak tartjuk továbbra is hagyományaink, kulturális értékeink, gyökereink megőrzését, de éppúgy fontos számunkra a közös, európai jövő kialakítása is.
Köszönjük, hogy részt vehettünk a találkozón és reméljük, jövőre ismét találkozhatunk Berekfürdőn.